Cv-ketel vervangen

De meest gestelde vraag is “Hoe lang gaat mijn cv-ketel nog mee?” Dit is echter een moeilijke vraag om te beantwoorden. Zolang er onderdelen verkrijgbaar zijn voor de cv-ketel kunnen we de cv-ketel eindeloos in bedrijf houden. Maar is het wel handig om steeds de defecte onderdelen van de CV-ketel te vervangen?

Levensduur van de CV ketel
Het landelijk gemiddelde van vervanging van de cv-ketel ligt rond de 12 jaar. De oorzaak hiervan is dat veel onderdelen na ongeveer 12 jaar versleten zijn, deze onderdelen zijn niet defect maar funcitoneren niet meer optimaal. Daarna zul je merken dat je met steeds meer problemen te maken krijgt, wat resulteert in een hogere energierekening en hogere reparatiekosten en meestal geluidsoverlast. Zodra je merkt dat er steeds minder tijd zit tussen twee storingen, kun je je het beste al gaan oriënteren op CV ketels, want onderdelen van de CV-ketel zijn niet goedkoop.

Hierdoor is het ook mogelijk dat u eerder voor het vervangen van uw cv-ketel kiest, omdat dit bijvoorbeeld voordeliger uitkomt dan reparatie.

Naast slijtage, zijn er ook andere redenen om de cv-ketel te vervangen.
 
1Besparen op de stookkosten
Zoals alle huishoudelijke apparaten zijn ook CV ketels steeds geavanceerder. Omdat energie steeds duurder wordt en fossiele brandstoffen schaarser, neemt de vraag naar energiezuinige verwarmingsketels met een hoog rendement alsmaar toe. Nu is de kans groot dat u 15% tot 20% teveel aan stookkosten betaalt, omdat uw huidige cv-ketel teveel gas verbruikt. Door uw cv-ketel te vervangen gaat u flink op de stookkosten besparen. De hoogste besparing realiseert u door te kiezen voor een hr-ketel. De hr-ketel gaat veel efficiënter, en dus energiezuiniger, om met warmte waardoor een rendement van meer dan 100% mogelijk is. Dit kan voor u een jaarlijkse besparing tot wel € 300 op uw energierekening opleveren. Heeft u een verwarmingsketel, jonger dan 12 jaar, die beschadigt is? Ook het vervangen van uw defecte cv-ketel jonger dan 12 jaar door een efficiënte HR-ketel kan dus de moeite waard zijn ter vervanging van uw defecte cv-ketel.
2Optimaal rendement uit de cv-ketel halen
Uw cv-ketel levert per minuut een bepaalde hoeveelheid warm water. Als deze hoeveelheid warm water evenveel is als dat u gemiddeld gebruikt, dan stookt u het zuinigst en haalt u dus het optimale rendement uit uw cv-ketel. In 15 jaar kan er veel veranderen in uw woonsituatie, waardoor het vermogen van uw cv-ketel te hoog of te laag is geworden. Een kleine verandering vangt u op door uw cv-ketel opnieuw te laten instellen. Voor grotere veranderingen in de vraag naar warm water, bijvoorbeeld de aanschaf van een bad of stortdouche in uw nieuwe badkamer, is uw cv-ketel vervangen vaak een voordeligere optie.
3De waarde van het huis verhogen
Verwacht u binnen enkele jaren te verhuizen, dan kan het een goede zet zijn om de cv-ketel te gaan vervangen. Een nieuwe ketel zorgt ervoor dat u omhoog klimt in het energielabel en bij de taxatie telt een optimaal werkende centrale verwarming mee als één van de voordelen van uw woning.