Vloerverwarming

De werking van vloerverwarming is bij vele huishoudens en bedrijven nog onbekend, dit terwijl het grote voordelen heeft in vergelijk tot de doorsnee radiator die normaliter geplaatst zijn in huizen en bedrijfspanden. Wij informeren u daarom graag over de mogelijkheden, de werking en de voordelen van vloerverwarming.

De mogelijkheden
Er zijn meerdere mogelijkheden om vloerverwarming toe te passen in een ruimte. Dit kan als hoofdverwarming, uitgebreide bijverwarming en bijverwarming. De functie heeft te maken met de mate waarin de vloerverwarming de ruimte moet voorzien van warmte. Wordt deze warmte in zijn geheel door de vloerverwarming opgewekt dan wordt er gesproken over hoofdverwarming. Dient het als luxe verwarming maar kan het niet de hele ruimte voorzien van warmte dan wordt er gesproken over uitgebreide bijverwarming. Is het slechts actief om de vloertegels niet steenkoud aan te laten voelen dan wordt er gesproken over bijverwarming. Daarnaast kan er nog gekozen worden voor het verwarmen middels water of elektriciteit. Het middels water verwarmen vindt plaats door de stroming van warmwater door kunststof leidingen die onder de vloer liggen. Het middels elektriciteit verwarmen, is alleen aantrekkelijk wanneer er een korte opwarmingstijd vereist is en de werking van korte duur is, bijvoorbeeld in de badkamer tijdens een koude ochtend. Door de plaatsing van elektriciteitsdraden is dit te realiseren.

De werking
Voor de werking wordt enkel het verwarmen middels water nader omschreven. De kunststof leidingen worden onder de vloer gelegd. Deze leidingen worden verbonden met het waternetwerk door deze aan te sluiten op een verdeelunit, dit is de regelaar van het systeem. Ook kan deze verdeelunit als schakel dienen tussen de vloerverwarming en het verwarmingssysteem. De verdeelunit is uitgerust met een pomp die het mogelijk maakt om het water door de leidingen te pompen. Doordat de meeste vloeren een maximum temperatuur hebben zodat deze niet beschadigen of gaan werken is er een thermostaatkraan aanwezig die ervoor zorgt dat er geen water van een te hoge temperatuur door de leidingen kan stromen. Mocht de aanvoer van dit water te warm zijn dan mengt het systeem dit water met het koudere retourwater tot een toelatende temperatuur voor het systeem.

Voordelen
Doordat vloerverwarming gebruik maakt van stralingswarmte wordt een ruimte op een veel aangenamere manier verwarmt waardoor het comfort in deze ruimte veel hoger is. Vloerverwarming is in staat om een ruimte gelijkmatig te verwarmen door met een groter verwarmbaar vloeroppervlak te werken waardoor het mogelijk is een constante temperatuur te realiseren. In vergelijk tot een doorsnee radiator die met een veel hogere temperatuur moet werken om een ruimte te kunnen verwarmen is dit veel aangenamer en energiezuiniger. Wanneer een vloerverwarming als hoofdverwarming gebruikt wordt kan dit een aanzienlijke besparing op de energiekosten opleveren.

Advies op maat
Voor een advies op maat of een berekening van uw besparing komen wij graag bij u langs. Wij laten u op een eenvoudige manier zien hoe vloerverwarming werkt en hoe dit voor veel meer comfort kan zorgen.
 
1Besparen op de stookkosten
Zoals alle huishoudelijke apparaten zijn ook CV ketels steeds geavanceerder. Omdat energie steeds duurder wordt en fossiele brandstoffen schaarser, neemt de vraag naar energiezuinige verwarmingsketels met een hoog rendement alsmaar toe. Nu is de kans groot dat u 15% tot 20% teveel aan stookkosten betaalt, omdat uw huidige cv-ketel teveel gas verbruikt. Door uw cv-ketel te vervangen gaat u flink op de stookkosten besparen. De hoogste besparing realiseert u door te kiezen voor een hr-ketel. De hr-ketel gaat veel efficiënter, en dus energiezuiniger, om met warmte waardoor een rendement van meer dan 100% mogelijk is. Dit kan voor u een jaarlijkse besparing tot wel € 300 op uw energierekening opleveren. Heeft u een verwarmingsketel, jonger dan 12 jaar, die beschadigt is? Ook het vervangen van uw defecte cv-ketel jonger dan 12 jaar door een efficiënte HR-ketel kan dus de moeite waard zijn ter vervanging van uw defecte cv-ketel.
2Optimaal rendement uit de cv-ketel halen
Uw cv-ketel levert per minuut een bepaalde hoeveelheid warm water. Als deze hoeveelheid warm water evenveel is als dat u gemiddeld gebruikt, dan stookt u het zuinigst en haalt u dus het optimale rendement uit uw cv-ketel. In 15 jaar kan er veel veranderen in uw woonsituatie, waardoor het vermogen van uw cv-ketel te hoog of te laag is geworden. Een kleine verandering vangt u op door uw cv-ketel opnieuw te laten instellen. Voor grotere veranderingen in de vraag naar warm water, bijvoorbeeld de aanschaf van een bad of stortdouche in uw nieuwe badkamer, is uw cv-ketel vervangen vaak een voordeligere optie.
3De waarde van het huis verhogen
Verwacht u binnen enkele jaren te verhuizen, dan kan het een goede zet zijn om de cv-ketel te gaan vervangen. Een nieuwe ketel zorgt ervoor dat u omhoog klimt in het energielabel en bij de taxatie telt een optimaal werkende centrale verwarming mee als één van de voordelen van uw woning.